Blog

Brexit fara acord. Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern.

A fost adoptata si publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei privind unele masuri aplicabile in cazul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana fara un acord, in conformitate cu dispozitiile art. 50 din Tratatul privind Uniunea Europeana.

Pentru persoanele cu statut post-Brexit, viza de lunga sedere pentru reintregirea familiei se elibereaza gratuit de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din tara in care acestea isi au resedinta sau domiciliul.

Persoanele cu statut Brexit intrate pe teritoriul Romaniei pana la data retragerii inclusiv, dar neinregistrate in conditiile O.U.G. nr. 102/2005, pot solicita in termen de maximum 90 de zile de la data retragerii, prelungirea dreptului de sedere temporara in Romania, la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari.

Persoanelor cu statut Brexit care au obtinut rezidenta permanenta pe teritoriul Romaniei, in conditiile OUG nr. 102/2005, pana la data retragerii inclusiv li se recunoaste acest drept de sedere pe termen lung acordat in conditiile OUG nr. 194/2002, daca solicita eliberarea permisului de sedere pe termen lung pana la data de 31 decembrie 2020 inclusiv. Persoanele cu statut Brexit si persoanele cu statut post-brexit au acces nerestrictionat pe piata muncii din Romania, beneficiind de tratament egal cu cetatenii romani sau ai altor state membre ale Uniunii Europene.