Blog

Insolventa. Depunerea cererilor de inscriere la masa credala. Decizie ICCJ.

In data de 04.02.2019 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 72 din 15 octombrie 2018 privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 102 teza I si a teza II-a din Legea nr. 85/2014.

Sesizarea efectuata de Curtea de Apel Constanta  – Sectia a II –a Civila – catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in baza art. 519 din Codul de procedura civila, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la dezlegarea unor chestiuni de drept, prin care pe rolul Tribunalul Tulcea a fost depusa o cerere avand ca obiect contestatie impotriva tabelului preliminar al creantelor debitoarei aflate in procedura insolventei, solicitandu-se judecatorului sindic refacerea acestui tabel in sensul inlaturarii unor creante, cu motivarea ca declaratiile de creanta au fost depuse cu depasirea termenului limita stabilit prin incheierea de deschidere a procedurii insolventei, intrucat nu au fost depuse la grefa instantei in cadrul acestui termen, ci doar la sediul administratorului judiciar.

Prima instanta a admis in parte contestatia si a dispus refacerea tabelului, cu modificarea cuantumului creantelor, prin reducerea acestora.  Prin motivele de apel s-a invocat s-a invocat exceptia tardivitatii formularii cererilor de admitere a creantelor, sustinandu-se ca acestea trebuiau depuse la dosarul cauzei in termenul de a depunere a acestora.

Divergentele de interpretare aparute in practica au fost generate de faptul ca legea nu indica in mod expres locul unde trebuie depuse cererile de admiterea creantelor, mentionand doar limita de timp in care se depun declaratiile, precum si locul inregistrarii acestora.

Fata de cele antementionate mai sus, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea formulata de Curtea de Apel Constanta si a stabilit ca cererile de admitere a creantelor, formulate de creditorii cu creante anterioare datei de deschidere a procedurii, altii decat salariatii, trebuie sa fie depuse la tribunal in termenul fixat prin hotararea de deschidere a procedurii in inregistrate intr-un registru care se va pastra la grefa tribunalului.