Blog

Insolventa persoanelor fizice. Criterii generale nivel trai rezonabil.

Conform art. 45 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 151 din 2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice, Comisia de insolventa la nivel central emite, prin decizie a presedintelui, criteriile generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil si le publica anual.

Aceasta monitorizeaza si coordoneaza activitatea comisiilor de insolventa la nivel teritorial in derularea procedurilor de insolventa (precum controlul si supravegherea in procedura insolventei pe baza de plan de rambursare a datoriilor, atributii de supraveghere in procedura simplificata de insolventa etc.).

In data de 16 ianuarie 2019, a fost publicata in M.Of. Decizia nr. 7/2018 privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil.

Pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil se utilizeaza valoarea cosului minim lunar de consum. Aceasta valoare reprezinta suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprita pentru plata datoriilor deoarece ii este necesara pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurarii traiului zilnic pentru sine si familia sa.

Valoarea cosului minim lunar de consum diferentiata pentru debitorul care traieste in mediul urban si membrii familiei sale este:

  1. 797 lei pentru fiecare adult;
  2. 587 lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani;
  3. 419 lei pentru fiecare copil cu varsta de pana la 14 ani.

Valoarea cosului minim lunar de consum diferentiata pentru debitorul care traieste in mediul rural si membrii familiei sale este:

  1. 644 lei pentru fiecare adult;
  2. 473 lei pentru fiecare copil cu varsta de peste 14 ani;
  3. 339 lei pentru fiecare copil cu varsta de pana la 14 ani.

Valorii cosului minim lunar de consum i se vor adauga sumele necesare asigurarii nevoilor locative, necesitatilor alimentare, necesitatilor de transport, precum si a altor nevoi ale debitorului. Decizia stabileste Structura cheltuielilor din cadrul cosului minim lunar de consum pentru familii, stabilita de catre Comisia de Insolventa la Nivel Central pe baza datelor oferite de ICCV si INS (Anexa nr. 1) si Structura pietei fortei de munca (Anexa nr. 2).