Blog

Lege privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate

La data de 25 martie 2019 a fost republicata Legea nr.156/2000 cu privire la protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate.

Aceasta reglementeaza conditiile de functionare precum si inregistrare a persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei ca agenti de plasare a fortei de munca in strainatate. Obiectul de activitate a acestor agenti de plasare este: informarea, consilierea si medierea cetatenilor romani in vederea angajarii acestora in strainatate.

Persoanele vizate sunt cetateni romani, cu domiciliu in Romania care solicita sa lucreze in strainatate in baza ofertei ferme transmise din strainatate de catre o pesoana juridica sau fizica, in calitate de angajator.

Interpunerea altor categorii de intermediari intre agentul de plasare, persoana mediata si angajator este interzisa.

Pentru buna desfasurare a activitatii agentilor de plasare a fortei de munca este obligatoriu respectarea anumitor obligatiuni impuse de lege si anume:

a) obligatia de prelucrare a datelor cu caracter personal ale cetatenilor Romani cu domiciliu in Romania cu respectarea prevederilor Legii nr.667/2001;

b) obligatia de a se inregistra la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi are sediul;

c) incheierea cu persoanele fizice sau juridice stabilite intr-un alt stat decat Romania, care au calitate de angajator conform legislatiei statului respectiv, contracte care contin oferte ferme de locuri de munca;

d) dispun de spatiu si dotari necesare pentru buna desfasurare a activitatii;

e) nu se afla in faliment.