Blog

Modificarea legii privind Codul fiscal, precum și a legii privind impozitul pe profit/venit

La finalul săptămânii trecute a fost adoptată legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum și pentru completarea Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități.

Potrivit legii, contribuabilii care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale, scad costul lor de achiziție din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în cazul în care aceștia datorează impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, în cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit. Astfel, sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit se raportează în următorii 7 ani consecutivi, recuperarea acestor sume fiind efectuată în ordinea înregistrării acestora, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.

De asemenea, contribuabilii care datorează impozit pe veniturile microintreprinderilor, la data determinării impozitului pe veniturile microintreprinderilor pentru trimestrul 4 al anului 2020, scad din impozitul pe veniturile microintreprinderilor și costul de achiziție al aparatelor de marcat electronice fiscale.