Blog

Norma transfer participanti fond de pensii

A fost adoptata Norma privind transferul participantilor de la un fond de pensii ocupationale la un alt fond de pensii ocupationale sau facultative.

In urma incetarii relatiilor contractuale cu angajatorul, participantul la un fond de pensii ocupationale poate sa opteze pentru transferul valorii activului personal la unul sau mai multe fonduri de pensii ocupationale autorizate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara. Aceasta se aplica si in cazul in care participantul isi schimba locul de munca sau resedinta din Romania intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau intr-un alt stat apartinand Spatiului Economic European, caz in care poate opta pentru transferul valorii activului personala catre o alta schema de pensie suplimentara din acel stat, cu conditia ca aceasta sa fie in conformitate cu Directiva 2014/50/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014.

Pentru procedura transferului catre un alt fond de pensii, participantul trebuie sa transmita o notificare administratorului fondului de pensii ocupationale prin care isi exprima intentia de a-si transfera activul personal catre unul sau mai multe fonduri de pensii ocupationale si/sau facultative, respectiv o cerere de transfer. Transferul activului personal al participantului se considera incheiat la data la care contul bancar al administratorului noului fond de pensii este creditat.