Blog

Norme metodologice privind Legea referitoare la diminuarea risipei alimentare

La finalul saptamanii trecute a fost publicata Hotararea de Guvern privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare prin care operatorii economici, indiferent de forma de organizare, iau masuri ca in toate etapele de productie, procesare, depozitare, distributie si comercializare a alimentelor sa fie respectate dispozitiile cu privire la siguranta produselor alimentare din Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European.

Care sunt masurile de prevenire in vederea diminuarii risipei alimentare?

Pana la data de 31 martie 2019, operatorii economici pot posta pe propriul site planul de diminuare a risipei alimentare, prin diverse masuri, cum ar fi:

  • vanzarea cu pret redus a produselor agroalimentare;
  • donarea produselor aflate aproape de expirarea datei durabilitatii minimale catre consumatorul final;

Operatorul receptor poate dona alimente catre consumatorul final, asa cum au fost receptionate de la operatorii donatori sau sub forma de alimente gatite/preparate/transformate prin utilizarea acestora in incinta cantinelor sociale.

Transferul alimentelor pentru consumul uman se va face prin respectarea cerintelor privind trasabilitatea acestora, conform Regulamentului (CE) nr. 178/2002.

Pentru includerea pe lista operatorilor receptori, acestia vor depune la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in format scris sau on-line, o cerere, insotita in mod obligatoriu de copia documentului de inregistrare/autorizare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va publica si actualiza periodic lista cu operatorii receptori.