Blog

Poprire. Sume datorate asociatiei de proprietari. Decizie ICCJ.

In data de 01.02.2019 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 84 din 26 noiembrie 2018 privind dezlegarea unor chestiuni de drept in ceea ce priveste sumele datorate de tertul poprit debitoarei asociatia de proprietari, in cererile ce au ca obiect validarea popririi infiintate asupra sumelor de bani datorate de catre membrii asociatiei de proprietari cu titlu de cheltuieli lunare de intretinere, in cazurile in care debitoarea este asociatia de proprietari, creditorul un tert, iar membrii asociatiei de proprietari sunt terti popriti.

Sesizarea Tribunalului Mures – Sectia civila – catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in baza art. 519 din Codul de procedura civila, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la dezlegarea unor chestiuni de drept, a fost pe larg dezbatuta de catre completul constituit asupra fondului, avandu-se in vedere o analiza asupra naturii cheltuielilor lunare ale asociatiei de proprietari, a existentei relatiei tripartite pe care o implica solicitarea de validare a popririi, respectiv asupra naturii sumelor datorate si repercusiunea afectatiunii lor asupra posibilitatii urmaririi prin poprire.

Fata de cele antementionate mai sus, Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea formulata de Tribunalul Mures si a stabilit ca sumele datorate lunar de tertul poprit, membru al asociatiei de proprietari debitoarei asociatia de proprietari, cu titlu de cheltuieli de intretinere, au afectatiunea speciala corespunzatoare diferitelor componente ale acestor cheltuieli, determinate de legislatia in materie.