Blog

Ordonanta de Urgenta nr.114/2018 a fost modificata!

A fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Modificari aduse Ordonantei de Urgenta nr.114/2018

Taxa de active financiare nete. Institutiile bancare sunt obligate la plata taxei pe active financiare nete, care reprezinta activele financiare ale institutiei bancare existente la sfarsitul semestrului, respectiv anului pentru care datoreaza taxa la active. Contribuabilii nou infiintati in cursul anului datoreaza taxe pe active incapand cu anul urmator. Perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat. Modelul si continutul declaratiei de taxa pe active se stabilesc prin ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in termen de 60 zile.

Astfel creditele acordate in valuta va fi compusa in indicele de refetinta EURIBOR/LIBOR, la o anumita perioada in functie de valuta creditului, plus o marja fixa pe perioada contractuala.

Creditelor in valuta nationala indicele va fi calculat pe baza tranzactiilor interbancare la care se poate adauga o marja fixa. La creditele in valuta nationala cu dobanda variabila se publica in fiecare zi pe pagina web a BNR. Indicele de referinta se calculeaza la finele fiecarui semestru.